Copy
28 Haziran 2021 / Sayı: 7

Tataristan Cumhurbaşkanı ile MİB Üyeleri Bir Araya Geldi

Rusya Federasyonu Tataristan Bölgesi Cumhurbaşkanı Sayın Rustam MİNNİHANOV ülkemize gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında 23 Haziran 2021 tarihinde İstanbul’da Raffles Otel'de MİB üyeleri ile bir araya geldi.
11 önde gelen MİB üyesi firma Yönetim Kurulu Başkanları ve Genel Müdürlerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali DÖNMEZ yaptı. Sayın Bakan Yardımcısı konuşmasında Türk makine sektörünün son yıllarda gerçekleştirdiği büyüme ve ihracat artışına değinerek, Türk makine sektörü için Rusya Federasyonu’nun da önemli bir Pazar olduğunu, bu pazarı daha yakından tanımak istediklerini ve bu toplantının Türkiye ile Tataristan ve Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti.
Daha sonra söz alan RF Tataristan Bölgesi Cumhurbaşkanı Sayın Rustam MİNNİHANOV; Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiklerini, Türk firmalarının 3 milyar dolara yaklaşan başarılı yatırımlarının olduğunu, Tataristan’ın yatırım ikliminin oldukça olumlu olduğunu ve yatırımcılara büyük avantajlar sağlayan uygulamalarının olduğunu, Rusya Federasyonu’nun kalbinde yer alan Tataristan’a yapılacak bir yatırım ile tüm Rusya Federasyonu ve BDT coğrafyasına hitap edileceğini, bu yıl Mart ayında Kazan’da MİB Yönetim Kurulu Başkanı S. Emre GENCER ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve bugün MİB üyeleri ve Türk makine sektörünü tanımak için bu toplantıyı yapmak istediklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Sayın MİNNİHANOV’a toplantıda RF İstanbul Başkonsolosu, Tataristan Başbakan Yardımcısı ve Sanayi Bakanı Albert KARIMOV, Tataristan’dan önde gelen iş adamları ve Rusya Federasyonu ve Tataristan’ın Türkiye’deki Ticaret Temsilcileri eşlik etti.
Sayın Cumhurbaşkanını takiben söz alan MİB Yönetim Kurulu Başkanı S. Emre GENCER MİB hakkında kısa bir bilgilendirme yaparak konuşmasına başladı. 32 yıldır faaliyette bulunan ve makine sektöründe köklü bir STK olan MİB’in makine sektörünün tüm alanlarındaki seçkin üyeleri ile yerli makine üreticilerinin temsilini yaptığını dile getiren S. Emre GENCER, 420 bin çalışanı ve yaklaşık 20 milyar dolar ihracatı ile makine sektörünün Türkiye ihracatının %10’undan fazlasını gerçekleştirmekte olduğunu, makine imalatçılarımızın büyük oranda Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD olmak üzere 220 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini, son 20 yılda yıllık ortalama %15 gibi büyük ihracat artışı gerçekleştirmekte olduğunu ifade etti. 
MİB Başkanı GENCER konuşmasının devamında; Tataristan’ın Rusya Federasyonu’nun en gelişmiş bölgelerinden olduğunu,  Tataristan’da gerçekleştirilen üretimin kolayca tüm RF’ye ve BDT ülkelerine ulaştığını, bu nedenle Tataristan’ın Türk makinecileri için uygun bir yatırım bölgesi olduğunu, Mart ayında gerçekleştirdikleri Kazan ziyaretinde bunu yakından müşahede ettiğini, bu toplantıya 11 seçkin MİB üyesi temsilcisinin katılarak Sayın Cumhurbaşkanı ve heyetini firmaları hakkında bilgilendirme imkanı bulacağını, diğer taraftan tüm MİB üyelerini içeren ve bu toplantı için Rusça hazırlanan MİB Üyeler Kataloğunu hazırlayarak kendilerine takdim ettiklerini belirttikten sonra kendi firması E-MAK hakkında bilgilendirmede bulunmuştur.
Son olarak MİB Başkanı S. Emre GENCER, bu yıl temmuz ayı sonunda Tataristan’ın başkenti Kazan’da gerçekleştirilecek “Kazan Summit”e MİB olarak güçlü bir heyet ile katılacaklarını ifade edip, toplantıya katılan MİB üyeleri temsilcilerine teker teker söz vererek firmaları hakkında bilgi vermelerini istedi.
Toplantının bu bölümünde sırası ile HİDROMEK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa BOZKURT, YILMAZ Redüktör Yönetim Kurulu Başkanı Ender YILMAZ, ERMAKSAN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet ÖZKAYAN, AAG Yönetim Kurulu Üyesi İlknur CANTÜRK, ERDEMİR Satış Direktörü Hakkı Can ŞAYLAN, DENER Yönetim Kurulu Üyesi Ömer ŞEYHMAHMUTOĞULLARI, DİRİNLER Yönetim Kurulu Üyesi Feyzan DİRİN, DURMAZLAR Genel Müdürü Altan ARDA, SMS TORK Yönetim Kurulu Üyesi Ömer KAYA ve URT Temsilcisi Başak ANIK söz olarak firmaları, üretimleri ve ürünleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Toplantının devamında katılımcılar karşılıklı soru ve cevaplarla verimli bir buluşma gerçekleştirdi. 
Toplantı sonrasında MİB Yönetim Kurulu Üyeleri Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali DÖNMEZ ile bir araya gelerek makine sektörünün sorunlarını değerlendirme fırsatı buldu. Yatırım Teşvik Sisteminde ithal makine lehine olan mevcut uygulamanın sonlandırılması, KGF uygulamasında makineciler lehine ne gibi düzenlemeler yapılabileceği, makine sektöründe hayata geçirilmesi planlanan laboratuvar çalışmalarında sektör ile Bakanlık arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ele alınan belli başlı konular olmuştur. 
Etkinliğin Video Kaydını Görüntülemek İçin Tıklayın

HAMLE Programı'nda Yeni Çağrı!

Ülkemizde stratejik öneme sahip ürünlerin yerli ve milli imkanlarla üretilmesini amaçlayan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında, "Üretimde Yapısal Dönüşüm" başlıklı üçüncü çağrı başvuruya açıldı. Bu çağrıyla birlikte, temel olarak makine sektörüne ait ürünlerin, orta-yüksek ve yüksek teknoloji düzeyindeki sektörler için önemli olabilecek kritik ham maddelerin üretiminin sağlanması hedefleniyor.

Katma değeri yüksek olan makine sektörü, yoğun AR-GE faaliyetleri ile teknolojik ürünlerin imalatını zorunlu kılması, yatırım maliyetlerini düşürmesi ve nitelikli personele yönelik istihdam alanı oluşturmasıyla tetikleyici güce sahip lokomotif bir sektör niteliği taşıyor.

Sektörde kullanılan ham maddelerin üretilebilir hale gelmesiyle birlikte sektörlerin dışa bağımlılığı azalacak, dış ticaret açığını azaltacak ve diğer bağlantılı sektörlere girdi sağlayacak. Ayrıca daha önce imal edilememiş parçaların imalatı da mümkün kılınarak yeni istihdamlar da yaratılacak. Üretimi kritik öneme sahip olan ham maddelerin üretilmesi ile birlikte, "2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi" bileşenlerinden "Yüksek Teknoloji ve İnovasyon" başlığı altında vurgulanan "Öncelikli Sektörler İçin Stratejik Malzemelerin Geliştirilmesi" hedefiyle de uyumu mümkün kılacak.

Bu çağrıyla birlikte orta-yüksek ve yüksek teknolojili ilgili sektörlerdeki 149 ürün ve "Servo Teknolojileri", "Robotik ve Otomasyon Sistem Bileşenleri", "Eklemeli İmalat Makineleri", "Otonom/Yarı Otonom Endüstriyel ve Hizmet Robotlar" yenilikçi teknoloji başlıkları altında 29 yenilikçi teknoloji alanında projelere destek sağlanacak.

Başvuru yapılan projelerde ise toplam yatırım harcamalarının 10 milyon liradan yüksek olması şartı aranacak. 

DESTEĞE BAŞVURU DETAYLARI

“Üretimde Yapısal Dönüşüm” başlıklı üçüncü çağrıya 23 Haziran 2021’den 1 Ağustos'a kadar www.hamle.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştirilebilecek. Milli Teknoloji Hamlesi çalışmalarının da önemli bir ayağını oluşturacak "Üretimde Yapısal Dönüşüm" çağrısı kapsamında yatırımların çok daha hızlı, esnek ve etkin bir şekilde desteklenmesi mümkün olacak.

Detaylı Bilgi ve Başvuru İçin Tıklayın

Türkiye’nin En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketleri Araştırması'nda MİB Üyesi 12 Firma Yer Aldı

Ekonomi ve İş Dünyası Portalı Turkishtime, bu yıl sekizincisini gerçekleştirdiği “Türkiye Ar-Ge Araştırması” ile Türkiye’nin katma değer yolculuğunda nereye vardığını gözler önüne serdi. Araştırmada yer alan 500 firma, Ar-Ge harcamasını 16 milyar 995 milyon TL’ye çıkardı. Pandeminin gölgesinde geçen bir yıl olan 2020’de Türkiye ekonomisine dair grafikte düşüş yaşanmasına rağmen araştırmaya konu olan 500 firma, 2019 yılına nazaran Ar-Ge’de daha güçlü bir performans ortaya koydu.
Bu araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye'nin en çok ar-ge harcaması yapan 500 firması arasında MİB üyesi 12 firma yer aldı. 2020 yıllarında yaptıkları Ar-Ge harcamalarına göre sırasıyla Hidromek, Erdemir, Samet Kalıp, Akım Metal, Sistem Teknik, Hema Endüstri, Durmazlar, Ermaksan, Dalgakıran, İmaş, Baykal ve Güven firmalarımızı tebrik ediyoruz.
Araştırma ile İlgili Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayın

MİB Yönetim Kurulu 22 Mayıs'ta Bir Araya Geldi

Yönetim Kurulu 22.05.2021 tarihinde online olarak toplandı. Piyasadaki gelişmelerin yanında, Bakanlık düzeyinde yapılan görüşmelerimiz ve sonuçları ile ilgili bilgi alış-verişinde bulunulan toplantıda, her yönetim kurulu üyemiz sırayla söz alarak sektör bazındaki ilerlemelerden bahsetti.
Önümüzdeki dönemde yapılması planlanan çeşitli resmi temaslarında konuşulduğu toplantıya başkanlık eden Yönetim Kurulu Başkanımız Emre Gencer, söz konusu faaliyetlerde mutlaka MİB üyelerinin de faydasına olacak şekilde mevzuat değişiklikleri için çalışmalara hız kesilmeden devam edilmesini ve çalışmaların ivedilikle sonlandırılması için genel sekreterliğimizden istekte bulundu.

EuroTrans Yönetim Kurulu Salim Haffar Başkanlığında Toplandı

6 Mayıs 2021 tarihinde düzenlenen EuroTrans Yönetim Kurulu, dönem başkanlığını Türkiye adına yapan Salim Haffar başkanlığında toplandı. Türkiye dışında Almanya, Belçika, İngiltere, İtalya, İsviçre ve Finlandiya ülkelerinin katıldığı toplantıya Birliğin sınırlarını genişletmek amacı ile davet edilen Hollanda’dan iki temsilci de katılım gösterdi.
Geçtiğimiz yıla ait veriler ile geleceğe dair beklentilerin tartışılması ile başlanan toplantı da MİB adına söz alan Genel Sekreter Sefa AYTEKİN muhtemel senaryolar üzerinden 2021 yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Piyasadaki hammadde fiyatlarının artışı ve bu artışa bağlı olamayan sipariş taleplerinin aşırı artmasının da gündeme geldiği toplantıda kısa değerlendirme olarak önümüzdeki dönemde satış, sipariş ve üretimin birlikte sağlıklı yürümeyebileceği değerlendirilse de şimdilik sektörün büyük bir sorun ile karşılaşmadığı belirtildi.
Toplantıda gösterilen sunumlar ile ilgili bilgilendirme üye firmalarımıza yapılmış olup bu konudaki sunumlar ilgili Güç Aktarma Organları komitesi üyelerimizin tamamına dağıtılmıştır. 

İSO 500'de MİB Üyesi 8 Firma!

İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yayımlanan ve bir önceki yılın en büyük sanayi kuruluşlarını açıkladığı ve kamuoyunda ISO 500 olarak bilinen liste 2020 yılı için açıklandı. Firmaların satış rakamları, brüt katma değeri, özkaynakları, aktif toplamları, ihracat ve çalışan sayısı gibi temel verilerinin değerlendirildiği bu listeye MİB üye firmalarından 8 tanesi girdi.
İSO 500 listesine giren, sırasıyla Erdemir, Tosçelik, Hidromek, Bosch Rexroth, Hema Endüstri, Durmazlar Makine, Samet Kalıp ve Mikropor firmalarımızı tebrik ederiz.

PNEUROP Genel Kurulu Çevrimiçi Olarak Gerçekleştirildi

25 ve 26 Mayıs 2021 tarihlerinde düzenlenen PNEUROP, CEIR ve EUROPUMP ortak toplantısı ve sonrasındaki PNEUROP Genel Kurulu online olarak yapıldı.
25 Mayıs 2021 tarihinde PNEUROP -  Avrupa Basınçlı Kaplar, Kompresörler ve İlgili ekipmanlar Derneği ile CEIR - Avrupa Vana ve Batarya Endüstrisi Derneği, EUROPUMP – Avrupa Pompa Endüstrisi Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Birbirimizi Tanımak” temalı toplantı gerçekleştirildi. Tüm sektör dernek başkanlarının yer aldığı toplantıda genel olarak sektörlerin birbirleri ile ne kadar bağlantılı olduğu vurgulanırken yapılan sunumlar ise sektörlerin sorunlarının genel olarak aynı olduğuna vurgu yapıldı. Türkiye’den temsilcilerin de davetli olduğu toplantıya sektörden de katılım oldu. 
26 Mayıs 2021 tarihinde, öncesinde Genel Sekreterler ve Genel Sekreterler ile birlikte Yönetim Kurulunun birlikte yaptığı bütçe ve karar toplantıları ile ilgili bilgilendirme yapıldıktan sonra,  yapılan PNEUROP genel kurul toplantısında genel konuların yanında LOT31 konusundaki gelişmeler ele alındı. Uzun süredir üzerinde çalışılan LOT31 ile ilgili olarak, gelişmelerin Avrupa Parlamentosu’nun çalışma hızına bağlı olduğu söylendi.
Toplantıya MİB ve Türkiye adına katılım gösteren Kıdemli Uzman Artun BÖLGEN ise sektörün son dönemdeki ithalat ve ihracat rakamları üzerinden bir değerlendirmede bulunarak, sektörün yurtiçi taleple birlikte seneyi iyi kapattığını fakat yapılması planlanan değişiklikler ile “Yeşil Mutabakat“ gibi bağlayıcı yasaların önümüzdeki dönemde daha fazla karşımıza çıkacağını ve şimdiden sektörün hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı. Önümüzdeki dönemde ise özellikle Avrupa Birliği pazarının yavaşlama olasılığının yüksek olduğu vurgulanarak yeni pazarlar konusunda sektör temsilcilerinin şimdiden çalışmaya başlamasında fayda olacağı söylendi.
Yapılan toplantıda görevini iki dönemdir sürdüren ve bu süreçte başarılı bir başkanlık görevini üstlenen İngiltere temsilcisi Jouko Perussa’nın yerine İsviçre temsilcisi Luc de Beul seçildi.

EMO Fuarı için Yer Seçimi İşlemleri Tamam

Bu yıl 4-9 Ekim 2021 tarihleri arasında İtalya’nın Milano kentinden düzenlenecek olan dünyanın en büyük takım tezgâhları fuarı EMO için yer seçimleri yapıldı.
Üyesi olduğumuz CECIMO’nun fuarı olan EMO Milano’da öncelikli olarak üyelerimiz başta olmak üzere Türkiye’den katılım göstermeyi planlayan firmaların tamamına ait yerler tarafımızca incelenerek firmaların istekleri doğrultusunda revize edildi.
Toplantı 19 Mayıs günü saat 14:00 civarı başlamış olup Türkiye’den şu ana kadar kaydolan tüm firmalar için yer ve metrekare talepleri doğrultusunda çalışma yapılmış, firma onayı alındıktan sonra daha iyi yerler ile değiştirilmiştir. 

CECIMO’nun Bahar Toplantısı Online olarak gerçekleşti.

8 Haziran Salı günü Türkiye saati ile 12:30’da başlayan toplantıya, yapılan son Yönetim Kurulu Toplantımızda CECIMO delegeliği görevini üstlenen Genel Sekreterimiz Sefa AYTEKİN katıldı. Almanya, İsviçre, İtalya, Avusturya, İsveç, Finlandiya, Çekya gibi ülkelerin imalatçı derneklerinin yanı sıra Türkiye’yi temsilen MİB’in de dahil olduğu toplantıda, genel olarak ülkelerin takım tezgahları ile ilgili bilgileri ve konudaki gelişmeler karşılıklı olarak paylaşıldı.
İstatistik çalışmaların yanı sıra takım tezgahları özelinde yapılan gümrük istatistik kodları ile ilgili çalışmanın da gündeme geldiği ilk bölüm sonrası, Avrupa Yeşil Mutabakatı, CE işaretlemesi, dijitalizasyon konusundaki gelişmeler ele alındı.
Eklemeli imalat konusunun gelecekteki önemine de değinilen toplantıda ayrıca bu yıl İtalya’nın Milano kentinde düzenlenecek EMO fuarı ile ilgili gelişmeler de değerlendirildi. Toplantıya ve şu an için CECIMO’ya başkanlık eden İsviçre temsilcisi Dr. Hans-Martin Schneeberger bütçe ve diğer konulardaki gelişmelerin dikkatlice takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak önümüzde zorlu bir dönem olduğu konusunda tüm katılımcıları uyardı.

13. BASTEK Toplantısı Gerçekleştirildi

Basınçlı ekipmanlarla ilgili mevzuat ve uygulamalar konusunda yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere, 21/3/2014 tarihli ve 28948 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan (SGM: 2014/3) sayılı Tebliği ile kurulan Basınçlı Ekipmanlar Teknik Komitesinin (BASTEK) on üçüncü toplantısı, 25 Mart tarihinde çevrimiçi platform üzerinden, Sanayi Genel Müdürlüğü Metal Sanayi Daire Başkanı Ümit Yasin Güven başkanlığında gerçekleştirilmiştir.
Sektörün pandemi döneminde yaşadığı sorunlar ile ilgili konuşmalar ile başlayan toplantı, Avrupa Yeşil Mutabakatı konusunda yapılan bilgilendirme ile devam etmiştir. Taşınabilir Basınçlı Kaplar Yönetmeliği ile ilgili bilgilendirmenin de yapıldığı toplantıda, Basınçlı Kaplar Yönetmeliği ve Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği konusunda faaliyet göstermeyi planlayan ulusal uygunluk kuruluşları ile ilgili konuların da konuşulduğu toplantı ile ilgili olarak bir sonraki toplantının Bakanlıkça belirlenecek bir tarihte yapılması kararlaştırılmıştır.  
MİB Basınçlı Kaplar Komitesi Bir Araya Geldi
Basınçlı Kaplar, Kompresörler, Kurutucular ve Diğer Cihazlar Komitesi 20 Mayıs'ta çevrimiçi olarak bir araya geldi. Komitemizin Başkanlık görevini bu dönem için sürdüren Mehmet Özen Makine temsilcisi İbrahim ÖZEN’in başkanlığında bir araya gelen komite üyeleri gündeme ait üç maddeyi gözden geçirerek bir dizi karara imza attı.
Belçika, Almanya ve İtalya gibi ülkelerin ihracat pazarlarının incelendiği toplantıda satılan ürünlere ait kilogram fiyatları detaylı bir şekilde tetkik edildi. Ülkelerin büyük pazarları ve bu pazarlarda Türkiye'nin konumu gibi konuların gündeme geldiği toplantının ikinci bölümünde ise sektörün en büyük sorunlarından biri olarak görülen ve kamu ihaleleri başta olmak üzere karşımıza çıkan ve ithal kompresörleri işaret eden şartnameler için çalışma başlatılmasına karar verildi.
Kompresör ve kurutucular için özel sektör ile birlikte yapılmasına karar verilen test merkezi ile ilgili gelişmelerin de komite üyelerine anlatıldığı toplantıda yeni komite üyesi URT Mühendislik firması temsilcisi de firmalarını komiteye tanıtma fırsatı buldu.

Kaizen Nedir?

Japoncadaki “kai” değişim ve “zen” daha iyi anlamına gelen kelimelerden oluşup, sürekli iyileştirme anlamına gelmektedir. Toplam Kalite Yönetimi’nin temel ilkelerinden biri olan Kaizen stratejisi, belirli bir zaman diliminde müşteri memnuniyetinin arttırılması ve rekabet güçlerinin etkilenmesi amacıyla süreçlere yönelik, çalışan, süreç, zaman ve teknolojide yavaş yavaş; fakat hızlı bir gelişim sağlamayı ve maliyetlerde düşmeyi hedefler. 

Japon kültürünün binlerce yıldır bir parçası olan bu felsefe, ilk olarak II. Dünya Savaşı sonrasında Toyota’nın üretim sistemindeki sorunları çözmek amacıyla geliştirdiği bir iş süreciyle başlamıştır. Toyota üretim sistemindeki bu küçük iyileştirmeler, onun dünyadaki en verimli ve güvenilir sistemlerden biri olmasını sağladı.

Kaizen, Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrasındaki ekonomik yükselişinin de yapı taşı olarak ön plana çıkmaktadır. Japon yönetiminde en önemli kavramların başında gelir ve Japonya’nın rekabetteki başarısının anahtarı olmuştur. Geçmişten günümüze Kaizen felsefesi dünya çapında binlerce işletme tarafından benimsenmiştir.

Yazının Devamını Websitemizde Okuyun

Üyelerimizden Haberler

Üye firmalarımızın Ulusal Medya'da yer alan haberlerini E-bültenimizde duyuruyoruz. Sizler de yayımlanmasını istediğiniz haberlerinizi mib@mib.org.tr adresine e-posta ile göndererek bize ulaştırabilirsiniz.
Tüm Hakları Saklıdır. 2020 Makina İmalatçıları Birliği, All rights reserved.

İletişim Adresimiz:
MİB
Makina İmalatçıları Birliği, Platin Tower
Söğütözü Mah.
Çankaya 06830
Turkey