MİB Yönetim Kurulu Çerkezköy’e Çıkarma Yaptı

Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu toplantısı 1 Temmuz Cuma günü Çerkezköy’de MES Elektromekanik Döküm A.Ş. tesislerinde gerçekleşti. Yılmaz Redüktör San. ve Tic. A.Ş. temsilcisi ve MİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender YILMAZ’ın evsahipliğinde gerçekleşen toplantı sonrası Yılmaz Şirketler Grubuna ait MES Elektromekanik döküm fabrikası ve yine aynı gruba bağlı ELK Motor fabrikalarının Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaları ziyaret edildi.

50.000 Ton/Yıl döküm kapasitesine sahip ve Gri Dökme Demir, Sfrero döküm ve Bronz döküm faaliyetlerini gerçekleştirebilen MES Döküm firması ziyaretinde, şirketler grubunun diğer firmaları başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışından talepleri karşılayan ve entegre bir tesis olarak tüm işlemleri kendi bünyesinde gerçekleştiren firma temsilcisi Ender YILMAZ; test laboratuvarı ile birlikte, tesisin 3D ölçme yeteneğine sahip, CAD/CAM uygulamaları ile birlikte talaşlı imalat tezgahlarının yardımı ile yüzey işleme teknolojisini harmanlayan ve konusunda sayılı ve önemli bir üretim gücüne sahip olduğunu belirtti. 

Daha sonra ELK Motor tesislerine geçen heyet ise Şinasi YILMAZ tarafından karşılanarak, yılda 600.000 adet üretim kapasitesine sahip elektrik motoru imal eden fabrikasını da ziyaret etme fırsatı buldu. %100 türk tasarımı ve üretimi olan ve IE4, IE3 ve IE2 verimliliklerinde ve IEC 63-315 gövde aralığında üretim yapabilen tesisin 50.000 metrekare kapalı alanında bu gerçekleştirdiği, üretimin büyük bölümünün yine grup şirketlerinde yapıldığı kaydedildi. 1 kW ila 250 kW arasındaki geniş bir skalada, yurtiçi taleplerin yanısıra 63 farklı ülkeye ihracat yapan ELK Motor’un, sürekli yapılan testler ile kalite konusunda çok hassas oldukları ayrıca Şinasi YILMAZ tarafından belirtildi.

MİB Yönetim Kurulu Toplantısında özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Yerli Malı Tebliği’nin Sektörümüzün bugüne kadar devamlı şikayetci olduğu Yerli Malı Belgesinin (YMB) doğruluğu ve güvenilirliğine çözüm getirmekte ve disipline etmekte olduğu belirtilmiştir. 

  • YMB’lerin Yeminli Mali Müşavirler ve Bakanlıkça belirlenen bilirkişiler tarafından onaylanması,
  • Uygulama usul ve esaslarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanması,
  • Yerli girdi maliyetlerinin hesaplanmasına ilişkin belgelerin net olarak tanımlanması:

Hükümlerinin uygulama girmesi halinde, Makin İmalatçı Birliği üyelerinden gelen ve bir bölümü kamuoyuna da yansıyan tümüyle ithal edilen makine ve ekipmana dahi YMB düzenlendiği yönündeki yaygın şikayetlerin önüne geçilebilecektir.

  • Yerli Malı Tebliği taslağında, YMB’ne sahip üreticilere ve ürün bilgilerine, kamu idareleri ile birlikte özel sektör firmalarının da erişilebilmesine imkan verecek şekilde düzenleme yapılması yönünde değişiklik yapılması,
  • Her ürün için ayrı ayrı YMB düzenlenmesi: 
  • Yerli Malı belgeleri ile ilgili şikayetlerin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca incelenmesi ve sonuçlandırılması uygulamasına geçilmesi: 
  • Yerli Malı Belgeleri ile ilgili şikayetler konusunda ayrıntılı düzenleme:

Üyelerimizden ulaştırılan şikayetlere çözüm getirmekte olup, bahse konu Yerli Malı Tebliğinin bir an önce yayımlanması yönünde MİB girişimlerinin devam etmesine karar verilmiştir.

Bir belgelendirme faaliyeti olan TURQUM®, makine sektöründe faaliyet gösteren ve ihracata önem veren firmaların imalat sistemi, kalite yönetim sistemi, ürün güvenliği ve kalitesi yeterliliğinin göstergesi olarak yurtiçi ve yurt dışı pazarda müşteri tarafından kolaylıkla güvenilir bir tedarikçi olarak tanınmasını sağlayan ortak bir İmalatçı Yeterlilik markasıdır.

TURQUM’un makine imalatçısına ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet avantajı sağlaması yanı sıra sektörün ölçek ekonomisinin geliştirilmesine de katkı sağlaması amaçlanmıştır. Halihazırda 33 firmanın TURQUM yeterliliği bulunmaktadır. Bu firmalardan 14’ü Makina İmalatçıları Birliği (MİB) üyesidir. 

Yapılan son MİB Yönetim Kurulu toplantısında da gündemde yer alan TURQUM belgesini yerli imalatçılar için daha cazip hale getirmek, bu belgeye sahip olan firma sayısını artırmak ve belgelendirme sürecinin içerisinde MİB’in de yer almasını sağlamak doğrultusunda çalışmalar yapılması kararlaştırılmıştır.

Benzer İçerikler

Bu websitesi, kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için yalnızca zorunlu çerezleri kullanmaktadır. Anladım