Yatırım Destekli Avans Kredisi

5 Haziran 2020 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak kamuoyuna “Yatırım Destekli Avans Kredisi” uygulamasını duyurdu. Yaşadığımız Covid-19 pandemi süreci içerisinde MİB olarak “Makine İmalat Sektörünün Özel Kredi Mekanizmasıyla Desteklenmesi”nin hayati öneme sahip olduğunu basın, kamu yetkilileri ve sektörümüzün ilgili platformlarında biz de dile getirmiştik.

Verimliliği yüksek, ithalatı azaltan ve ihracatı destekleyen yatırımların teşvik edilmesi, dışa bağımlılığın ve cari açığın azaltılması ile sürdürülebilir büyümenin desteklenmesi amacıyla uygulamaya konan yeni kredi mekanizması hakkındaki özet bilgiler aşağıda yer almaktadır.

Bahsi geçen kredi, Kalkınma ve Yatırım Bankaları aracılığıyla, Yatırım Teşvik Belgesine sahip ve selektif sektörlerde yatırım yapacak firmalara kullandırılacaktır. Toplamda 20 milyar TL büyüklüğünde olan kredi, azami 10 yıl vadeli ve sabit faizli olarak açıklanmıştır. Maksimum firma sayısının faydalanması amaçlanarak, firmaların alabileceği krediler 400 milyon TL ile sınırlandırılmıştır. Kredinin faiz oranı, %7,75 sabit faizli olarak açıklanmıştır.

Yatırım Destekli Avans Kredisi Nasıl Alınır?

Başvuru mekanizması, firmanın yatırım bankasına ihracat yapma taahhüdü vermesi ve senet imzalamasıyla başlamaktadır. Kalkınma ve Yatırım Bankası da firma adına TCMB’den borç almaktadır.

Yeni kredinin TCMB tarafından verilen “İhracat Reeskont Kredisi” baz alınarak hazırlandığı anlaşılmaktadır. Ancak, bazı farkları mevcuttur: “İhracat Reeskont Kredisi” Eximbank aracılığıyla alınabilirken “Yatırım Destekli Avans Kredisi” Kalkınma ve Yatırım Bankası aracılığıyla alınıyor. İhracat reeskont kredisi TL olarak kullandırılıp döviz olarak tahsil ediliyor (Pandemi döneminde istisna uygulanarak geri ödemesi TL olarak alınacağı duyurulmuştu). Vadesinin de 1 yıl olduğu biliniyor. Yatırım Destekli Avans Kredisi’nde ise 10 yıla kadar vade sağlanabiliyor. İki kredi arasındaki en önemli farkın da vade olduğu göze çarpmaktadır.

Kredi kullanıldıktan sonra verilen ihracat yapma taahhüdü yerine getirilmezse TCMB Kanunu’nun 45. maddesi kapsamında firmaya yaptırım uygulanıyor.

Benzer İçerikler

Bu websitesi, kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için yalnızca zorunlu çerezleri kullanmaktadır. Anladım