Yatırım Teşvik Sistemi ve İlave Gümrük Vergilerinde Değişiklik

Bugün, Resmî Gazete’de Yatırım Teşvik Sistemi’nde değişiklik yapılması ile bazı ürünlerde İGV’lerin kaldırılması konularında iki karar yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu konulardaki bilgilere, karar metinlerine ve Makina İmalatçıları Birliği’nin konu hakkındaki yorumlarına bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yatırım Teşvik Sisteminde Değişiklik Yapılması Kararı

24 Şubat 2022 Perşembe günü yayımlanarak yürürlüğe giren, 5209 numaralı Cumhurbaşkanlığı’na ait, “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” ile kamuoyunda “Yatırım Teşvikleri” olarak bilinen ve yerli imalatçıları korumak için MİB girişimleri ile oluşturulan kısa listede (Ek-8) ve bazı uygulamalarda değişikliğe gidilmiştir.

En önemli değişikliklerden biri kullanılmış olarak ithal edilmek istenen tesisler içinde bulunan makinelerin ithaline izni verilmiş olmasıdır. Bu tip makinelere KDV ve Gümrük Muafiyeti tanınmamış olsa da değerleri çok cüzi rakamlara denk geldiğinden rekabete konu olabilecek nitelikte bir değere sahip değildirler. Maalesef bu konuda geriye doğru atılmış bir adımdır.

Başka bir destek ile yatırım teşvikleri birleştirlemeyecektir. Örneğin, makine alımı için kullanılan KOSGEB destekleri ile alınan makinalar yatırmın teşvik belgesi içine dahil edilmeyecektir.

Lisansa tabi olmayan nitelikteki (fabrika çatılarındaki) Güneş ve Rüzgar Enerjisi Yatırımları ile ilgili değişiklikler mevcuttur. İlk 3 bölge içinde yer alacak yatırımlarda 4. Bölge desteklerinden yararlanılması sağlanmıştır. Yatırım olarak nitelendirilmelerinin önü açılmıştır.

2021 yılında uygulamaya giren liste ile şu an uygulamaya alınan liste arasında GTİP değişiklikleri sebebi ile bazı değişimler olmuştur:

5 eksenli CNC talaşlı imalat tezgahlarına ait GTİP numaraları listede kendine yer bulamamıştır. Bu yerli imalatı olan ve 5 eksenli CNC makinelerin bir adım geride kalmasına sebep olacaktır. 4 ve daha az eksenli freze ve tornaların çoğunluğu için yerli imalat makinalara yönlendirme devam etmektedir.

MİB, geçmiş dönemde eksikliği hissedilen ve bazı üyelerimizden gelen talepler ile Doğal Taş İşleme Makineleri, 3D Metal ve Plastik Printerlar, Metal Delik Delme Makineleri gibi cihazları listeye eklemek için girişimde bulunmuş fakat bu cihazlarda kendine yeni listede yer edinememiştir.

Özellikle üyelerimizin imalatı olan, sac işleme makineleri, talaşlı imalat makinaları, değirmenler, kompresörler, peynir ve süt imaline mahsus makineler, vinçler, plastik enjeksiyon makineleri, gaz jeneratörleri, ısıl işlem fırınları, paketleme makinaları, iş ve inşaat makinaları, ağaç işleme makineleri listede kendine yer bulmaya devam etmiştir.

Bazı Ürünlerde İGV’lerin Kaldırılması Kararı

24 Şubat 2022 Perşembe günü yayımlanarak yürürlüğe giren, 5207 numaralı Cumhurbaşkanlığı’na ait “İthalatta Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” ülkemizdeki yerli imalat yapan firmaların korunmasını amaçlayan İlave Gümrük Vergileri’nin bazı ürünler için İGV sisteminden çıkarıldığını duyurmaktadır.

Gümrük birliği anlaşmasında bulunmayan ülkelerden ithal edilen ürünlere uygulanan İlave Gümrük Vergileri, iç pazarda uzakdoğu menşeili kalitesiz ürünler ile rekabet etmeye çalışan yerli imalatçılarımızı az da olsa bu ürünlerle rekabet edebilir hale getirmeyi amaçlamaktadır.

Yürürlüğe giren bu kararnamede davlumbazlar, termosifonlar, kar küreme araçları, vinçli taşıtlar, sondaj makinaları, itfaiye araçları, beton mikserleri, arazözler, kar küreme araçları, yol çizme makinalarını da içeren birçok üründe İGV sıfırlanmıştır.

Ülkemizde imalatının olduğunu bildiğimiz bu ürünlerin İGV sistemine tekrar tabi olması ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde MİB olarak Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü nezdinde girişimde bulunacağız.

Benzer İçerikler

Bu websitesi, kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için yalnızca zorunlu çerezleri kullanmaktadır. Anladım