Copy
4 Kasım 2021 / Sayı: 9

Yönetim Kurulu Başkanımız Emre Gencer: "İkinci El Makine İthal Eden Ülke Olma Ayıbından Nihayet Kurtulduk"

Yönetim Kurulu Başkanımız Selim Emre Gencer’in Dünya Gazetesi’ne verdiği demeci okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Makine İhracatımız Tüm Öngörülerin Üzerinde Artıyor 

2021 yılı ilk 8 ayında makine ve aksamları ihracatımızın bir önceki yılın aynı dönemine göre %32,5’lik artışla 15 milyar dolara yükselmesini umut verici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. 

Sektör ihracatımızın yıl sonunda 23 milyar dolar seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. 

Bu miktar salgın öncesi 2019 yılına göre %18,5 ve 2020 yılına göre ise %19,6 artışa işaret ediyor. 

Bu dönemde de ihracatımızın yaklaşık üçte ikisini küresel ölçekte en rekabetçi pazarlar olan gelişmiş ülkelere yaptığımızı gözlemliyoruz.  

En büyük ihracat artışlarına, Almanya, İngiltere ve ABD gibi istikrarlı gelişmiş ülke pazarlarında ulaştık. Rusya ve Orta Doğu pazarlarına yönelik satışlarımızda da ciddi hareketlenme gözlemliyoruz. 

Bu durum makine ihracatımızdaki yüksek oranlı artışların önümüzdeki yıllarda da devam edeceğine işaret ediyor.

Salgın Döneminde Alınan Tedbirler Bu Başarıyı Getirdi

Makine ihracatımızda kaydedilen bu yüksek oranlı artışı, sadece baz etkisi ya da emtia fiyatlarındaki artışlarla izah etmek mümkün değildir. 

Salgının en yoğun olduğu dönemde uygulanan devlet yardımları programlarında sektörümüze öncelikle desteklenecek sektörler arasında yer verilmesinin ve makine imalatçılarının bu yaklaşıma uygun olarak desteklenmesinin başarıyı getiren temel faktör olduğunu söyleyebiliriz. 

Bu sayede firmalarımızın, kapanma önlemlerinin uygulandığı dönemde ihracat ve işletme kredilerine erişimlerinde yaşanan zorluklar aşılabilmiş, ihracat sevkiyatları kısa kesintiler haricinde sürdürülebilmiştir. 

Daha da önemlisi, makine imalatçılarının uygun koşullu yatırım kredilerine ulaşımı, sorun olmaktan büyük ölçüde çıkarılmıştır.  

Döviz kurlarının, son yıllarda politika aracı olarak dış satımı destekleyecek seviyede oluşmasına izin verilmesinin, makine ihracatımızdaki yüksek artışları getiren diğer bir önemli faktör olduğu kuşkusuzdur. 

Öte yandan, AB firmalarının, salgınının ortaya çıkardığı sorunlar nedeniyle tedarik zincirlerini gözden geçirmeleri sürecinde, yakın coğrafya ülkelerini ve dolayısıyla ülkemizi ön plana çıkarmalarının da ihracatımıza ciddi katkısının olduğunu söyleyebiliriz. 

Demecin Tamamını Websitemizden Okuyabilirsiniz

Yönetim Kurulu Toplantımız Kayseri’de Gerçekleşti

Makina İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu, ekim ayı toplantısını Kayseri’de gerçekleştirdi. Yönetim Kurulu Üyemiz Sn. Cemal DENER ev sahipliğinde yapılan toplantı sonrasında; Dener Group tarafından 2016 yılında satın alındıktan sonra yenilenen ve talaşlı imalat makineleri konusunda imalat yapan TAKSAN A.Ş. gezisi gerçekleştirildi.

Dener Makine kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Mustafa DENER ve Dener Makine Yönetim Kurulu üyesi Ömer ŞEYHMAHMUTOĞLU’nun da iştirak ederek bizleri onurlandırdığı yönetim kurulu toplantısı sonrasında, firmanın geçmişi ve Türkiye için önemine vurgu yapılarak, 933.000 m2 arazi üzerinde 115.000 m2 kapalı alana sahip fabrika binaları ve 17.000 m2’lik sosyal tesislerin yenilenmesi ve üretime geçmesi için yapılan kıymetli çalışmalar yerinde değerlendirildi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Emre GENCER de yapılan ziyaret sonrasında yaptığı konuşmada, bu önemli tesisisin yenilenerek ülke ekonomisine kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, başta Dener Ailesi olmak üzere ülkemizin ve makine imalat sektörünün yararına çalışan ve fayda sağlayan tüm kişilere şükranlarını sundu.

Yönetim Kurulu üyelerimizi ve ailelerini en iyi şekilde ağırlayan başta DENER Ailesi olmak üzere tüm TAKSAN ve DENER Group çalışanlarına bu güzel organizasyon için teşekkür ediyoruz.

Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Özkayan, Vergi Uygulamaları ve Sanayiye Etkileri Konulu Webinara Konuşmacı Olarak Katıldı

Dünya Gazetesi’nden Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde düzenlenen “Takım Tezgahları Sektöründe Vergi Uygulamaları ve Sanayiye Etkileri” paneli Dünya TV aracılığıyla canlı olarak düzenlendi. Programa MİB adına katılan Yönetim Kurulu üyemiz ve eski başkanımız Ahmet Özkayan: “Bu vergiler yerli üreticiyi teşvik eder” dedi. Canlı yayına bağlanan ve üyelerimizden Dener-Taksan’ın temsilcisi Ömer Şeyhmahmutoğlu da programda yerli üreticinin korunması gerektiğine dair açıklamalarda bulundu.
Takım Tezgahları Sektöründe Vergi Uygulamaları ve Sanayiye Etkileri Adlı Panelde Temsilcilerimiz Ahmet Özkayan ve Ömer Şeyhmahmutoğlu’nun Konuşmaları

Milteksan, CNC'leri Yerlileştiriyor!

Saha İstanbul öncülüğünde, 11 firmanın ortaklığı ile kurulan Milteksan, CNC Kontrol Ünitelerini yerlileştirmek için çalışmalarına başladı. Milteksan ekibi, 29 Ekim'de sosyal medya hesaplarında yayımladıkları video ile Türkiye'nin yerli ve milli CNC Kontrol Ünitesi'nin ilk sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmış oldular. "Tamamen en baştan yazdığımız kendi KONTROL ve SPLINE algoritmamızla gerçekleştirmiş olduğumuz 2 eksende kesintisiz hareketin çizimini paylaşıyoruz" diyen ekip, "Daha yolun başındayız fakat önemli bir aşama geçilmiş oldu" sözleriyle çalışmalarının devam edeceğininin altını çizdi.
>> Video'yu İzlemek İçin Tıklayın

"Uzakdoğu Menşeli Kalitesiz Ürünler Sektörde Kârlılığı Dibe Doğru Çekiyor"

Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Ender Yılmaz, Dünya Gazetesi'ne yaptığı açıklamalarda iç pazarı olumsuz etkileyen Uzakdoğu menşeli kalitesiz ürünlerin sektördeki kârlılığı dibe doğru çektiğinden bahsetti.
Dünya Gazetesi'ndeki haberi okumak için tıklayın.

Uluslararası Sürücü Teknolojileri Toplantısı Online Olarak Gerçekleştirildi

30 Eylül 2021 günü saat 15:00-18:00 saatleri arası gerçekleşen toplantıya 24 faklı ülkeden yaklaşık 170 kişi katılım gösterdi. EuroTrans dönem başkanlığı görevini yürüten temsilcimiz Salim Haffar’ın açılış konuşmasını gerçekleştirdiği toplantıya katlım gösteren kişiler teknolojideki son gelişmelerin irdelendiği sunumları dinleme ve soru sorma fırsatı elde etti. Hindistan, Meksika, A.B.D, Avustralya, Almanya, İtalya ve Türkiye gibi ülkelerden dişli sistemleri ve sürücü sistemleri konusunda meraklı kişileri bir araya getiren toplantıda yapılan sunumlar toplantı sonrasında üyelerimiz ile paylaşıldı.

EMO Milano Fuarına Katıldık

4-9 Ekim 2021 tarihleri arasında İtalya'nın Milano kentinde UCIMU tarafından düzenlenen EMO Milano 2021 Fuarı'na katıldık. Hazırladığımız fuar raporuna web sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
Raporu Gör

WIN EURASIA Kapılarını Açmaya Hazırlanıyor

Makina İmalatçıları Birliğinin de destekçisi olduğu WIN EURASIA Fuarı, kapılarını 10 Kasım 2021’de açacak.
WIN EURASIA, katılımcı ve ziyaretçilerine 360 derece imalat sanayiini tecrübe etmek için benzersiz bir fırsat sunacak. WIN EURASIA, sac işlemeden metal şekillendirme teknolojilerine, otomasyon hizmetlerinden elektrik ve elektronik ekipmanlara, hidrolik ve pnömatik hizmetlerden tesis içi lojistiğe kadar geleceğin fabrikaları için ihtiyaç duyulan tüm eko-sistemi bir araya getiriyor.
Mottosunu “Endüstriyel Dönüşüm” olarak belirleyen fuar, bu yıl ilk kez geleneksel fiziki fuarın yanı sıra, dijital ortamda da gerçekleşerek, fuarcılık alanında da bir dönüşüme imza atacak. Fiziksel ve dijital fuarların bir arada yapıldığı, hibrit adı verilen bu etkinlik tipi sayesinde, seyahat edemeyecek olan sektör profesyonellerinin de WIN EURASIA’da yer almalarını sağlayıp, fuar deneyimini yaşayabilecekleri bir imkan sunulacak.
 
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın
Ziyaretçi Kaydı İçin Tıklayın

BUMATECH, 24-27 Kasım'da!

Makina İmalatçıları Birliğinin de destekçisi olduğu BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları, kapılarını 24-27 Kasım 2021 tarihleri arasında düzenlenecek.
Metal İşleme Teknolojileri, Saç İşleme Teknolojileri ve Otomasyon Fuarlarını tek çatı altında buluşturan BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları, 7 salonda 40 bin m2 kapalı alanda, robotik sistemlerden 3 boyutlu yazıcı ve tarayıcılara, fiber lazer optik kesim makinelerinden cnc tezgâhlara kadar son teknoloji inovasyon ürünleri ile Kasım ayında kapılarını açmaya hazırlanıyor.
Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, Makina İmalatçıları Birliği (MİB) ve TİAD işbirliğinde, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile hazırlanan BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları, 24 – 27 Kasım 2021 tarihleri arasında Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecektir.
 
Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayın
Davetiye Almak İçin Tıklayın

Yeni Üyelerimiz

Akko Otomotiv Makina Hırdavat San. Tic. Ltd. Şti.

Konya OSB’de 8 bin metrekarelik alanda kesici uç ve takımları imalatı yapan AKKO firması artık Makina İmalatçıları Birliği üyesi! 1986 yılından beri faaliyetlerini sürdüren firma 85 ülkeye ihracat yapıyor. Konya merkezli firmanın temsilciliğini MİB’de Mustafa Karakuş yapacak.
>> Üye Profilini Gör

Elkon Beton Santralleri

1975 yılında kurulan, 130’dan fazla ülkeye ihracat yapan Elkon Beton Santralleri firması artık Makina İmalatçıları Birliği üyesi! Beşinci fabrikası ile birlikte 85.000 metrekare üretim alanına sahip firma yılda 500 adet beton santrali üretim kapasitesiyle çalışıyor. Firmanın temsilciliğini MİB’de Emre Alpagut yapacak. 
>> Üye Profilini Gör

Selsa Özel Makina İmalatı ve Yan Sanayi Ltd. Şti.

Bursa Nilüfer OSB’de 10 bin metrekare büyüklüğündeki fabrikada talaşlı imalat makineleri, ölçüm makineleri ve yıkama makineleri imalatı yapan SELSA firması artık Makina İmalatçıları Birliği üyesi! Firmanın MİB’de temsilcilik görevini Cem Dizdar yapacak. 
>> Üye Profilini Gör

Van Makina

Kocaeli Gebze OSB de kayar otomat imalatı yapan VAN Makine artık Makina İmalatçıları Birliği üyesi! 2020 yılında kurulan firmayı birliğimizde Fatih VAN temsil edecek.
>> Üye Profilini Gör
Tüm Hakları Saklıdır. 2020 Makina İmalatçıları Birliği, All rights reserved.