Copy
7 Nisan 2021 / Sayı: 6

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ile Görüştük

Yönetim Kurulumuz, üyelerimizin ve sektörümüzün sorunlarını ve çözüm önerilerini aktarmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank tarafından ağırlandı.
Makina İmalatçıları Birliği'nin Türkiye'deki yerli makine imalatını temsil eden bir birlik ve ülkemizin en eski sektör kuruluşlarından biri olduğunun altı çizilen toplantıda, başkanımız Selim Emre Gencer ve yönetim kurulu üyelerimizden Cemal Dener, Mustafa Bozkurt, Hakkı Can Şaylan, İlknur Cantürk ve Genel Sekreterimiz Sefa Sadık Aytekin, sektördeki yerli üretim yapan firmaların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.
Türkiye'deki cari açığın azaltılmasında en önemli rollerden birini oynayan yerli makine imalatı sektörünün, içinde bulunduğumuz sıkıntılı süreçten güçlenerek çıkması ve ülke ekonomimiz için bir lokomotif görevi görmesi adına gereken ilgiyi bizzat gösteren Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank'a bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.

JETCO’da Türkiye Makine İmalat Sektörünü MİB Temsil Etti

Türkiye ile İtalya’nın taraf olduğu 2. Dönem Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) İmza Töreni ve eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Türkiye – İtalya Sanal İş ve Yatırım Forumu Açılış Töreni çevrimiçi olarak düzenlendi. Toplantıya iki ülkenin ilgili bakanları, resmi kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve firma temsilcileri katıldı.
Genel Sekreterimiz Sefa Sadık Aytekin'in konuşmasının tamamını buradan izleyebilirsiniz.
Türkiye’deki makine imalatı sektörünü temsilen Genel Sekreterimiz Sayın Sefa Sadık Aytekin de bu toplantıda bir konuşma yaptı. Aytekin konuşmasında, Makina İmalatçıları Birliği’nin sektördeki önemini anlattıktan sonra, Türkiye ile İtalya arasındaki makine ticareti hakkında ayrıntılı bilgi verdi. İki ülkenin işbirliğinin üçüncü ülkelere yapılacak ihracat konusunda da verimli sonuçlar doğurabileceğinden bahsetti.
Daha Fazla Bilgi Al

Global Takım Tezgahları Raporu Yayımlandı

CECIMO'nun girişimi ile Oxford Economics'in hazırladığı Nisan 2021 tarihli Global Takım Tezgahları raporu yayımlandı. Raporu görüntülemek için web sitemizi ziyaret edin.
Raporu Gör

2020, İmalatçının Şanslı Yılı Mı?

2020 yılı dış ticaret verileri önümüze geldikten sonra sektör bazlı olarak birçok değerlendirmede bulunduk. Genel itibari ile ihracattaki küçük kayıplar yanında ithalattaki büyük artış bazı konularda makine sektörünü düşünmeye itiyor.
2020 yılına iyi başlayan sektör ihracata yönelik çalışmalara hız verirken, pandemi sonrası neredeyse duran ihracat, sektörün karamsar bir şekilde yıla bakmasına yol açtı. Yılın ikinci yarısında artan iç taleple birlikte yılı oldukça iyi kapatan sektör geçtiğimiz senelere göre yurtiçinde hızlı bir büyüme gerçekleştirdi. Neredeyse hiçbir sektör fuarının gerçekleşmediği sene yurt içindeki talebin aşırı olması sebebini öncelikli olarak düşünmek gerekiyor.
Tam kapanma sonrası ekonominin harekete geçmesi için tüm dünya piyasalarına pompalanan nakit para ve dünya geneli eksi faizler ile birlikte üretimi sınırlı olan emtia fiyatlarının artışa geçmesinin yanında dünya genlinde hane içi tüketime yönelik büyük bir talep oluşturdu. Talebin artması ile çözüm arayan bazı sektörler ise talebi karşılamak amacı ile daha önce hiç iş yapmadıkları sektör oyuncuları ile iletişime geçerek talebi karşılamaya çalıştı. Talebin Uzakdoğudan kaçmasının temel sebeplerinden biri de pandemi sürecinin buradan doğması olarak düşünülebilir. Uygun fiyatlı bir talep karşılama seçeneği olarak görülen Doğu Avrupa ve Türkiye gibi ülkelere sipariş olarak yansımanın sonucu olarak yıl sonu siparişlerin artması kitlesel üretim için gerekli olan makine satışının da önünü açtı.
Devamını Oku

Basınçlı Kaplar, Kompresörler ve İlgili Ekipmanlar Komitesi

Oldukça verimli geçtiği düşünülen toplantıya, AAG Makineden İlknur CANTÜRK, Sarmak Kompresörden Aslı Saracoğlu ÖZER, Mehmet Özen Kompresörden İbrahim ÖZEN, Mikropordan Volkan AYHAN, Aydın Trafodan Emre TÜJÜMET, IHI Dalgakıran firmasını temsilen Yakub TÜFEKÇİ ve Tamsan Kompresör adına Zafer UDÜL katılırken Makine İmalatçıları Birliği sekretaryasından Genel Sekreterimiz Sefa S. AYTEKİN, Artun BÖLGEN ve Batuhan ÖNERBAY katıldı.
Toplantıda 2020 yılı dış ticaret verileri detaylı olarak ele alınırken; ihracat ve ithalatta yaşanan artışın sebepleri irdelendi. Ortak satın alma faaliyetlerinin gündeme geldiği toplantıda komite faaliyetleri konusunda çeşitli fikirler ön plana çıktı.

İTO Tarafından İmalat Sanayisi Çalıştayı Düzenlendi.

İstanbul Ticaret Odasının 6 Nisan 2021 günü çevrimiçi olarak düzenlediği, İmalat Sanayi Çalıştayına katılım gösterdik. Özellikle, Covid-19 sonrası imalat sanayisinde ortaya çıkan sorunların masaya yatırıldığı çalıştayda imalat sektörünün önemli görülen üç sorunu ve buna ilişkin çözüm önerilerimizi toplantıya Makina İmalatçıları Birliğini temsilen katılan Genel Sekreterimiz Sefa Sadık AYTEKİN dile getirdi.
Verimli geçen çalıştay sonrası özellikle son dönemde ortaya çıkan navlun hizmetleri ile ilgili fiyat artışı ve ilave gümrük vergileri hakkındaki konuların sektör paydaşları tarafından ön plana çıkarıldığı gözlendi.

EuroTrans Basın Bülteni

Avrupalı güç aktarım imalatçıları temsilcileri bir araya gelerek 2021 yılını değerlendirdi. Geçtiğimiz seneye göre %5 ila %10 arası büyüme beklenen sektör 2021 yılında kendilerini bekleyen tehlikeleri de masaya yatırdı. Avrupa Redüktör ve Güç Aktarma Organları İmalatçıları Dernekleri Komitesi EUROTRANS'ın basın bültenini görüntülemek için tıklayın.

Basında Makina İmalatçıları Birliği

Basında Makina İmalatçıları Birliği ile ilgili çıkan haberler
  • Makina İmalatçıları Birliği Başkan Vekili Ender Yılmaz, rüzgar türbini ve elektrikli araçlardaki gelişmelere paralel olarak sektörün yatırımlarının hızla artacağını söyledi. Ender Yılmaz'ın Dünya Gazetesi'ne yaptığı açıklamaları görmek için tıklayın.
  • Makina İmalatçıları Birliği Genel Sekreteri Sefa Sadık Aytekin, sektörün durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Sektörün geleceği hakkında umutlu konuşan Sefa Sadık Aytekin, "sektör kendini koruyarak, umutlarını 2021 yılına taşıyacaktır" dedi. Aytekin'in açıklamalarını görmek için tıklayın.

ELTEK Toplandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde bulunan Elektrik ve Elektronik Sanayi Teknik Komitesi 24 Aralık günü online olarak 33. kez toplandı.
Sanayi Daire Başkanı Sn. Kamil Özkan tarafından açılış konuşması yapılan toplantıda; AB’de yayımlanan ve ülkemizde uyumlaştırma çalışmaları devam eden yeni enerji etiketlemesi ve çevreye duyarlı tasarım mevzuatı yayım süreci ve uygulama planı hakkında bakanlık sunumu gerçekleştirildi.
Bunu takiben alınan kararlar 11. Kalkınma planı kapsamında ELTEK bünyesinden kurulan çalışma grupları ile ilgili toplantıların düzenli olarak yapılmasına, AB Yeşil mutabakatı çerçevesinde Avrupa Birliği’nin ticaret kısıtlaması uygulayabileceği alanlar üzerine çalışmaların takip edilerek sektör paydaşları ile paylaşılmasına ve konunun öneminin STK’lar aracılığı ile sektöre aktarılmasına, sanayi sicil belgleri ile ilgili yapılacak değişiklerin Bakanlığın ilgili dairesine yönlendirilmesine karar verildi.
Toplantıya MİB adına kıdemli uzman Artun BÖLGEN katılarak sektör için gerekli notları tutarak konu hakkında üyelerimizden gelen görüşleri iletti.

Türkiye'nin Makinesini Büyüten Şehirler

Orta Anadolu İhracatçılar Birliği, Türkiye Makine Federasyonu ve Konya Sanayi Odası iş birliği ile “Türkiye’nin Makinesini Büyüten Şehirler” serisinin ilk buluşması “Konya” özelinde, 23 Şubat 2021’de online olarak gerçekleşti. Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap MUNYAR moderatörlüğündeki toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan BÜYÜKDEDE, Makine İhracatçıları Birliği Başkanı ve TİM Başkanvekili Kutlu KARAVELİOĞLU, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş KÜTÜKÇÜ katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Memiş KÜTÜKÇÜ,  makine ihracatında Konya’nın Türkiye’de 5.sırada olduğuna dikkat çekti ve Konya makinesinin tarihsel gelişiminden bahsetti. 2020’de makine ve aksamları ihracatlarının %10,54 artarak 509 milyon dolar ile kapandığını belirten Kütükçü, Konya’da bulunan tasarım merkezlerinden 1/3’ünün makine sektöründe hizmet verdiğini de sözlerine ekledi.
Ardından Hasan BÜYÜKDEDE Konya sanayisinin orta-yüksek teknolojide geldiği noktaya dikkat çekerek Konya’nın coğrafi özelliklerinden kaynaklı olarak yeni sanayi alanları oluşturulmasının diğer illere göre daha kolay olduğunu ve bu konuda kendilerinin de çalıştığını söyledi.
Son konuşmacı olan Kutlu KARAVELİOĞLU, bu etkinliğe Konya ile başladıkları için mutluluğunu dile getirerek başladı. Sanayide rekabeti sağlayan sektörün makine sektörü olduğunu, Konya’nın da bu sektörde tartışmasız teknoloji kenti olduğunu söyledi. Konya ihracatının %60’ını makine sektörü oluşturduğunu belirten Karavelioğlu, Ankara ve Konya’nın birbirini tamamlayan iki şehir olduğunu belirtti.
Son olarak soru cevap kısmına geçildi ve etkinlik iyi dilekler ile birlikte sonlandı.

Fuarlar, Etkinlikler ve Eğitimler

  • KOMATEK ERTELENDİ! Antalya Anfaş Fuar ve Kongre Merkezi’nde 3-7 Mart 2021 tarihlerinde düzenlenmesi planlanan KOMATEK 2021 Fuarı, pandemiye bağlı kısıtlamalar sebebiyle 3-7 Kasım 2021 tarihlerine ertelendi. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

EuroTrans Dişli Geometrisi ve Dizaynı Eğitimi - 2021

Avrupa Güç Aktarma Organları Komitesi EUROTRANS, özel ihtiyaçlarınızı karşılayan online sınıflar oluşturmak için birinci sınıf eğitmenlerimizle çalışmaya devam ediyor. 2021’de, EUROTRANS Dişli Tasarımı Eğitimi üç hafta boyunca, sektörün önde gelen uzmanları tarafından canlı ve online sunumlarla gerçekleşecek.

Bu kapsamlı online kurs, FVA Software & Service ve önde gelen Alman dişli uzmanları ile iş birliği içinde, Avrupa Güç Aktarma Organları Komitesi olan EUROTRANS tarafından geliştirilmiştir. Makina İmalatçıları Birliği üyelerinin indirimli fiyatlarla kayıt olabilecekleri eğitim programı hakkında daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıntılı Bilgi

Üyelerimizden Haberler

Üye firmalarımızın Ulusal Medya'da yer alan haberlerini E-bültenimizde duyuruyoruz. Sizler de yayımlanmasını istediğiniz haberlerinizi mib@mib.org.tr adresine e-posta ile göndererek bize ulaştırabilirsiniz.
Tüm Hakları Saklıdır. 2020 Makina İmalatçıları Birliği, All rights reserved.