İki ülkenin ilgili bakanlarının ve bakanlık temsilcilerinin yanında sektör temsilcisi kurum ve firmaların da katıldığı, Türkiye – İtalya 2. Dönem Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) İmza Töreni ve Türkiye – İtalya Sanal İş ve Yatırım Forumu Açılış Töreni‘nde Türkiye Makine İmalat Sektörünü Makina İmalatçıları Birliği (MİB) temsil etti. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’ın da bir konuşma yaptığı toplantıda MİB Genel Sekreteri Sayın Sefa Sadık Aytekin, birliğimiz ve sektörümüzün durumu hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Türkiye ile İtalya’nın taraf olduğu 2. Dönem Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) İmza Töreni ve eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Türkiye – İtalya Sanal İş ve Yatırım Forumu Açılış Töreni çevrimiçi olarak düzenlendi. Toplantıya iki ülkenin ilgili bakanları, resmi kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve firma temsilcileri katıldı.
Türkiye’deki makine imalatı sektörünü temsilen Genel Sekreterimiz Sayın Sefa Sadık Aytekin de bu toplantıda bir konuşma yaptı. Aytekin konuşmasında, Makina İmalatçıları Birliği’nin sektördeki önemini anlattıktan sonra, Türkiye ile İtalya arasındaki makine ticareti hakkında ayrıntılı bilgi verdi. İki ülkenin işbirliğinin üçüncü ülkelere yapılacak ihracat konusunda da verimli sonuçlar doğurabileceğinden bahsetti.
Genel Sekreterimizin Konuşmasından Konu Başlıkları
Sayın katılımcılar, MİB adına öncelikle hepinizi saygı ile selamlıyorum. Türkiye-İtalya iş konseyinin bu 2.toplantısının somut sonuçlar doğurmasını diliyorum.
MİB, Yerli Makine İmalatçılarının Türkiye’de ve Dünyada Temsilcisidir
Makina İmalatçıları Birliği Genel Sekreteri olarak birliğimiz hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.
MİB 1990 yılından beri faaliyette bulunan makine sektörünün Türkiye’de en köklü Sivil Toplum Kuruluşlarındandır. Bünyesinde 200’e yakın seçkin makine imalatçısı firmayı bulundurmaktadır.
MİB sadece yerli makine imalatçılarının Türkiyede ve uluslararası arenada temsilini gerçekleştirmektedir.
Bu itibarla MİB, uluslararası kuruluşlara da üyedir: Avrupa Takım Tezgâhları İmalatçıları Birliği CECIMO’ya, Avrupa Kompresörler ve Ekipmanları İmalatçıları birliği PNEUROP’a ve Avrupa Güç Aktarma Organları Komitesi EuroTrans’a da üyeyiz.
İhracatımızın Yarısından Fazlasını Avrupa Birliği Oluşturuyor
Sayın Katılımcılar, Türk makine sektörü hakkında da bilgi vermek istiyorum. Türk makine sektörü 2019 yılı itibariyle 19 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Yurtiçi pazarla birlikte 30 milyar dolarlık bir yıllık üretim hacmine sahiptir. Bu üretim hacmini %75’lik bir kapasite kullanım oranı ile gerçekleştiriyoruz. Sektörde 30 bini aşkın firma ve 420 bin çalışan bulunmaktadır. 200 den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. AB ihracatımızın %55 ini oluşturuyor.
Türk makine sektörü son 10 yılda her yıl ortalama %8 büyümüştür. Pandemi döneminde Dünyada genel makine sektörü %12 civarında küçülürken Türk makine sektörünün %5 in altında bir küçülme ile 2020’yi tamamlaması öngörülmektedir. 2020 yılı sonunda 17 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Makine Sektörü, İtalya’ya İhracatımızda En Büyük Üçüncü Sektör
Kıymetli katılımcılar izninizle kısaca Türkiye ve İtalya arasındaki ticaret rakamlarına ve özellikle makine ticaretine değinmek istiyorum:
2019 yılında İtalya’ya 9.5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 750 milyon dolar ile makine İtalya’ya ihracatımızda en büyük üçüncü sektör, İtalya’ya toplam ihracatımızda Türk makinelerinin yeri %8.
Yine 2019 yılı rakamlarına göre İtalya’dan 8.6 milyar dolar seviyesinde mal ithal ettik, İtalya’dan toplam ithalatımızın çeyreğini makine oluşturmaktadır. İtalya’dan ithalatımızın en büyük kalemini makine sektörü oluşturmaktadır.
Türkiye ve İtalya arasındaki makine ticaretine baktığımızda özetle Türkiye olarak İtalya’ya sattığımızın 3 katını ithal ediyoruz.
Pandemi, Tedarik Zincirlerinin Çeşitliliğinin Ne Kadar Önemli Olduğunu Gösterdi
Sayın bakanlar, kıymetli katılımcılar,
İçinde bulunduğumuz bu pandemi sürecinde, Türk ve İtalyan makinecileri arasındaki mevcut işbirliğini daha da geliştirip derinleştirme imkânlarının olduğuna yürekten inanıyorum.
İtalyan makine sektörü ABD ve dünyada önemli bir ülke. Makinenin hemen hemen her alt sektöründe dünyada tanınırlık ve markalaşma açısından çok önemli adımlar atmış durumda.
Son 10 yılda makine sektöründe Uzakdoğu ülkelerinin ve özellikle Çin’in ciddi bir büyümesi söz konusu. Bu süreçte tedarik noktasında Çin ve Uzakdoğu çok önemli bir büyüme sağladı.
Ancak Çin’den başlayarak tüm dünyaya yayılan pandemi süreci makine imalatçılarının dikkatini tedarik noktasında çeşitliliğe gidilmesinin önemini ortaya çıkarmıştır.
Bu itibarla Türkiye ve Türk makine sektörü Avrupalı makine üreticileri için İtalyan makine üreticileri için önemli bir tedarik alternatifidir.
Türkiye Önemli Bir Tedarik Merkezi Olduğunu Kanıtladı
Türk makine sektörü son 10 yılda çok dikkate değer bir büyüme gerçekleştirdi. Uluslararası rekabetini oldukça güçlendirdi. Pandemi sürecindeki rakamlar bunun açık göstergesi. Makinede dünya %12 küçülürken Türkiye %5’in altında küçüldü.
Türkiye 36 OECD ülkesi arasında makine ihracatında en yüksek yerli katma değer oranına sahip 6.ülke. Japonya %90 ile birinci ülke, Türkiye %76.7 ile Almanya’nın hemen ardından 6.ülke.
Bu özellikleri ile Türkiye ve Türk makine sektörü güvenli bir tedarik merkezi.
Türkiye ile İtalya, Yakın Pazarlarda İşbirliği Gerçekleştirebilir
İşbirliğimizi endüstriyel otomasyon, yazılım ve yan sanayide ortak yatırımlarla geliştirebiliriz. Kümelenmede Türk ve İtalyan makinecileri birlikte kümelenme gerçekleştirebiliriz.
Confindustria Başkan Yardımcısı Sn. Beltrome’da ortaya koydu. Kendisine katılıyoruz. Makine önemli bir işbirliği alanı. Yakın pazarlarda işbirliğini gerçekleştirebiliriz: Balkanlar, Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetleri, Orta Asya, Rusya Federasyonu, Ortadoğu ülkelerinde işbirliğini gerçekleştirebiliriz.
“Sizin yapamadığınızı biz, bizim yapamadığımızı siz yapın.” Anlayışı ile karşılıklı fayda esasına göre mevcut işbirliğimizi geliştirebiliriz.
Karşılıklı işbirlikleri, şirket evlilikleri ve hatta firma alımları mümkün. Dünyada Pazar payını korumak isteyen İtalya makine sektörü ve yeni bir atılım gerçekleştirmek isteyen Türk makine sektörü arasında mevcut işbirliğini geliştirmek ve derinleştirmek konusunda önemli bir imkândır.
Bu düşüncelerle sözlerime son veriyor, Makina İmalatçıları Birliği adına herkese şükranlarımı sunuyorum.
Sağlıcakla kalın.