Makina İmalatçıları Birliği (MİB), bünyesinde makine ve aksamı ile ilgili imalat yapan 200’e yakın firma bulunduran ve makine ve aksamının imalatı sektörünü temsil eden bir sivil toplum kuruluşudur. MİB, sektörün ve sektör paydaşlarının yurt içinde daha iyi tanınması ve yerli makine imalatçılarının pazar payını arttırması ile ilgili çalışmaların yanında yurt dışında da sektörümüzü temsil etmek; sivil, özel ve kamusal birçok platformda sektörümüz ve üye firmalarımız hakkında bilgi akışı sağlamak gibi hayati bir görevi de üstlenmiştir.
Makine imalat sektörünün en büyük firmalarını da bünyesinde barındıran MİB, makine imalatının tüm alt sektörleri için bir çatı olmayı sürdürmektedir.
Makina İmalatçıları Birliğinin Çalışma ve Faaliyet Alanları
MİB, sektörümüzle ilgili gelişmeleri yakından takip eder ve üyelerini bu konularda bilgilendirmek için basılı ve görsel medyayı, teknolojinin en yeni imkanlarını gözeterek, en aktif şekilde kullanır. Bununla birlikte, sektörümüzün ve üyelerimizin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda devlet organları ve diğer sivil toplum kuruluşları ile temaslarda bulunur ve sektörümüzün çıkarlarını en etkili şekilde savunur. Bu bağlamda, Makina İmalatçıları Birliği, üyelerimizin en etkin iletişim aracı olma fonksiyonunu iki yönlü kurmuş olur.
Makina İmalatçıları Birliği, aynı zamanda, üyelerimizin yurt içi ve yurt dışı pazarlarında etkinliklerini artırabilmeleri için yerli ve uluslararası fuar organizasyonları ile anlaşmalı çalışır. Üyelerimizin en prestijli fuarlarda ürünlerini en uygun maddi koşullar içerisinde sergileyebilmesini sağladığı gibi üyelerimiz için en faydalı fuarların hangileri olacağı konusunda da danışmanlık hizmeti verir. Böylelikle üyelerimiz, Türk makinesinin kalitesini yalnızca ülkemiz içerisinde değil, dünya pazarında da gösterme fırsatı bulur.
MİB Üyeleri
MİB bünyesindeki üyeler, güncel teknolojilerle kaliteli imalat yapan, güvenilir, sürekliliği olan ve marka imajı yaratma konusunda da başarılı firmalardır. Sermaye malı veya yatırım tipi makineler gibi zor ve teknoloji yoğun imalat konusunda üyelerimiz büyük bir üstünlük göstermektedir.
Makina İmalatçıları Birliği; gıda, paketleme, iklimlendirme sistemleri, takım tezgâhları (yatırım tipi makineler), ağaç işleme, plastik işleme, iş, inşaat makineleri, kaldırma-işleme endüstrileri ve benzeri alt sektörleri içeren çok geniş bir üye portföyüne sahiptir.
Temsilcisi veya Destekçisi Olduğumuz Fuarlar
Makine İmalatçıları Birliği, takım tezgahları ile ilgili dünyanın en önemli fuarlarından biri olan EMO’nun Türkiye temsilcisidir. Güney Kore’de 2 yılda bir düzenlenen SIMTOS Fuarı’nın da Türkiye temsilciğini MİB üstlenmekte ve üyelerine %8 indirim sağlamaktadır. Ülkemizde düzenlenen MAKTEK Avrasya, MAKTEK İzmir ve MAKTEK Konya Fuarı ve Bumatech’in de destekçilerindendir. MİB, sektörün ve üyelerinin görünürlüğünü arttırabilmek için temsilcilikler alma konusunda her zaman yeni girişimlerde de bulunur.
Üye Olduğumuz Üst Birlikler
Makina İmalatçıları Birliği, otuz seneyi aşkın çalışma döneminde yurt içinde ve dışında saygın bir konum kazanmış, özellikle Avrupa’daki üst birliklerden üyelik davetleri almıştır.
1999 yılında, Avrupa Takım Tezgâhları Endüstrisi ve İlgili İmalat Teknolojileri Derneği CECIMO’ya, bu kuruluşun yöneticilerinin önerisi ile asil üye olarak katılmıştır. 15 Avrupa ülkesindeki birliklerin üye oldukları CECIMO’da halen Avrupa Birliği’ne katılmamış ülke temsilcileri yalnızca MİB ve İsviçre temsilcisi SWISMEM’dir. Bu farklı uygulama da MİB’in verdiği olumlu izlenim ile sağlanmıştır.
Bunun yanında, Mayıs 2005 tarihinden itibaren Avrupa Kompresör ve Pnömatik Aletler İmalatçıları Ekonomik İş Birliği Komitesi PNEUROP’a asil üye olmuş; 2018 yılında ise yapılan olağanüstü genel kurul kararı ile Avrupa Redüktör ve Güç Aktarma Organları İmalatçıları Dernekleri Komitesi EUROTRANS’a üye olmuştur.
Makina İmalatçıları Birliği, ayrıca, ülkemizde yeni kurulan Türkiye Makine Federasyonu MAKFED’in kurucu üyelerindendir.
Birliğimiz, çalışmaları ile bürokraside de saygın bir konum kazanmıştır. Makine sektörünün yanında sanayinin geneli ile ilgili konularda ilgili kamu kurumları MİB’den görüş istemekte ve mevzuatın hazırlanmasına katkı sağlanmaktadır. Yurt içinde ve dışında yayınlanan sektör dergilerinde de MİB tarafından hazırlanan yazılara ve raporlara yer verilmektedir.