Üyelerimiz ve Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar’ın katılımı ile düzenlediğimiz İstişare Toplantısı’nda, fikir alışverişleri yaptık ve sektörümüzün sorunları ve muhtemel çözümleri üzerine istişarelerde bulunduk.
Makine sektörünün yurt içi ve yurt dışı satışlar bakımından zor bir sene geçirdiğini, Türkiye’nin makine gücünün yurt dışında sağladığı rekabet gücünü devam ettirebilmesi için kamu desteklerinin her zamankinden çok daha önemli olduğunun altını çizen Yönetim Kurulu Başkanımız S. Emre Gencer, Uzak Doğu menşeili makinelerin ithalatına yönelik de acilen önlemlerin alınmasının gerektiğini bildirdi.
İthal olduğu bilinen makine ve tesislerin fiili uygulamada Ticaret ve Sanayi Odalarınca düzenlenen yerli malı belgelerine dayanarak indirimlerden yararlanabildiklerini belirten Gencer, Yerli Malı Tebliği’nin bir an önce yürürlüğe girmesinin gerekliliğini vurguladı.
Kaliteli üretim ve rekabetçi fiyat politikaları ile Türkiye’yi yurt dışında gururla temsil eden makine sektörünün sorunlarının giderilmesi için; yatırım teşvik sisteminin yeniden yapılandırılması, yurt dışı marka ve firma alımlarının desteklenmesi, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Karar’ın eki niteliğindeki 8 nolu listenin, ithal makine alımını istisna haline getirecek bir anlayışla hazırlanması, Kamu İhale Mevzuatı’nın iyileştirilmesi, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında firmalara yol haritaları hazırlanması, kamu alımlarında yerli malı kullanımı zorunlu olan makine-ekipman listesinin geliştirilmesi, OVP kapsamındaki nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla düzenlenecek programlar için belirlenen sektörler arasına makine üretiminin de dahil edilmesi ve geciken KDV iadeleri sorununa çözümler bulunması önerildi.
İstişare toplantısı sonucunda sektörün sorunlarına ortak çözüm bulmak ve makine sektörünün gelişimi ve yüksek teknolojiye geçişi yönünde çalışmalar yapmak üzere Ortak Çalışma Grubu oluşturuldu.