Makine İthalatında “Kara Delik” Kapanıyor!

29 Haziran 2021 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “Teşvik Sistemi” olarak bilinen uygulamada bir dizi değişikliğe gidildi. Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı S. Emre GENCER, “Yerli makine imalatçıları lehine görülen bu düzenleme ithal makine ve teçhizat lehine olan durumu dengelemeye yönelik bir adımdır. Mutlu olmakla beraber, kat edilmesi gereken daha çok yolumuz var.” dedi.


Resmî Gazete’de yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ın yürürlüğe konulmasıyla ilgili metni görmek için tıklayın.


Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi olarak Resmî Gazete’de 29.06.2021 tarihinde yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile yatırım teşvik sisteminde temelde 4 büyük değişiklik meydana geldi. Birincisi, yatırım bölgelerine ve yatırımın sınıfına göre minimum yatırım miktarlarının artırıldı. İkinci olarak artan faiz oranlarının yatırıma olumsuz etkisini azaltmak için kredi faiz destek miktarı artırıldı. Üçüncü ve dördüncü değişiklik olarak ise MİB’in yıllardır üzerinde durduğu ve dikkate getirdiği iki önemli değişikliğe değinilerek; “Bugüne kadar ithal makine lehine olan bütün düzenlemelerin giderildiği ve ancak yerli ve ithal makinenin kâğıt üzerinde durumunun eşitlendiği görülmektedir. Bunun yanında hurda denilebilecek nitelikte ikinci el makine ile yatırım yapılmasının önüne geçilmesi çok önemli bir adımdır ve yerli makineciyi ikinci el teşvikli makine ile rekabet etmek zorunda bırakan sistem değişmiştir. Bu, ülkeye katkı sağlayacak nitelikte imalat yapan firmaların önünü açmak için doğru yönde atılmış çok büyük bir adımdır.” denildi.

MİB Yönetim Kurulu Başkanı S. Emre Gencer

“2010 yılından itibaren gündemde olan ikinci el makine ithalatının ülkemizi bir hurda cennetine çevirdiği bilinirken, mevcut uygulamada köklü değişiklik yapan bu düzenleme ile yerli imalatçıyı teşvikli olarak ithal edilen makine ile haksız rekabet etmeye zorlayan sistem sonunda atılan bu doğru bir adımla kaldırılmıştır. Ülke için katma değer üreten, nitelikli ihracat yapan ve istihdama büyük katkı sağlayan makine sektörünün talepleri doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile MİB ortak çalışması ile çıkan bu listenin temelini üyelerimizin imal ettiği makineler oluşturmaktadır. Desteklenmesi gereken makine imalat sektörümüzün gözbebeği firmaların talepleri ile Ticaret Bakanlığı’nın aldığı koruma önlemleri bu yasa çıkana kadar bir nevi etkisiz kalmaktaydı. Yatırım Teşvik Sistemindeki bu değişiklik ile artık yerli imalatçılar yurt içi pazarda da önemli bir alan elde etmiş olacak. Bu karar ile ülkemizde yerli makine kullanımına yönelik ilgi, algı ve bilincin de gelişmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.” ifadeleri kullanıldı.“Bu büyük adım için başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa VARANK ve Bakanlık yetkililerine teşekkürü bir borç biliriz. Bu adım yerli makine imalatçıları için bir paradigma değişimi niteliğindedir. Bu kararnamenin henüz bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Bu uygulama ile yurt içi yatırımlarda yerli makinelerimiz ithal makinelerle daha eşit şartlarda rekabet edebilecek. Diğer taraftan Avrupalı imalatçıların hurdaya çıkarmak yerine ülkemize gönderdiği makineler ile mücadele etmekteydik. Yatırımlarda bu ortadan kalkmış oldu. Önümüzde “Yerlilik Oranı” ile ilgili çalışmaların hızlandırılması ve kalitesiz ithalatın engellenmesine yönelik düzenlemelere ihtiyaç bulunmaktadır. Bu konuda da çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Benzer İçerikler

Bu websitesi, kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için yalnızca zorunlu çerezleri kullanmaktadır. Anladım