Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi töreninde makine imalat sektörünün temsilcileri ile bir araya geldi. Programda, Yönetim Kurulu Başkanımız Selim Emre Gencer açılış konuşmasını yaptı. Özellikle Yerli Makine Üretimi İzleme Komitesi kurulmasının önemine dikkat çeken Gencer, sektörün Avrupa’da yapacağı firma ve marka satın almalarına ilişkin açıklamalar da yaptı.
Emre Gencer’in, Makine Sektörü Temsilcileri ile Buluşma etkinliği kapsamında, Makina İmalatçıları Birliği’ni temsilen yaptığı konuşmayı bu sayfada okuyabilirsiniz.
Sayın Cumhurbaşkanım,
Sayın Bakanlarım,
Çok kıymetli katılımcılar,
Salgının tüm dünyada tehdit olmaya devam ettiği ve uluslararası ilişkilerimizde hassas dönemlerden geçtiğimiz bu dönemde bizlere zaman ayırdığınız ve bizleri onurlandırdığınız için sektörümüz adına Zat-ı Alilerine şükranlarımızı sunuyorum.
Bu vesileyle, Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervinin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor, bu büyük başarıda emeği geçen herkesi, makine ailesi olarak yürekten kutluyoruz.
Keşfi, ülkemiz ekonomisinin büyümesini hızlandıracak önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriyoruz.
Salgının yol açtığı koşullar nedeniyle, makine imalatçıları olarak çok zor bir ilk beş ay geçirdik.
Ancak haziran ayında dış satışlarımız toparlanmaya başladı. Temmuz ayında bu trend hızlandı. Geldiğimiz noktada yılın ilk yedi ayında makine ihracatımız 9,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 10’luk bir daralmayı ifade etmektedir.
Yıl sonu itibariyle bu açığı da, salgınla ilgili yeni kısıtlamalar gelmemesi koşulu ile kapatabileceğimizi öngörüyoruz.
İhracat artış trendinin genele yayılarak sürdürülebilmesi için dünya ticaretinde salgın sonucunda oluşan yeni gelişmelere süratle uyum sağlamamız gerektiğinin bilincindeyiz.
Makine sanayimiz bu sürece uyum sağlamakta gecikmemelidir. Gümrük Birliği’nin Avrupa Yeşil Anlaşması ve Dijital Tek Pazar ile uyumu yönünde atılacak adımlar son derece önemlidir.
Bu yeni dönemde, katma değerli üretimlerimizin ülkemize kaydırılabilmesi için devlet yardım ve desteklerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyacağımız kuşkusuzdur.
Sayın Cumhurbaşkanım,
Ülkemizde dış açık üretmeyen sanayi üretim modeline geçmek için son iki yılda çok önemli adımlar atılmıştır.
Bu bağlamda makine imalatı, 11. Kalkınma Planı, Sanayi Hamlesi Programı ve İhracat Ana Planında en öncelikli sektör olarak belirlenmiştir.
Hamle Programı kapsamında ilk çağrı makine sektörüne yapılmıştır.
Kamu alımlarında yerli ürünlere avantaj sağlanması konusunda önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Son iki yılda kur politikası ihracatımızı destekleyecek nitelikte sürdürülmektedir.
Bundan sonrası için alınan kararların etkin ve süratli bir şekilde uygulamaya geçirilmesi önemlidir.
Sanayi planlamasında, yerli makine üretimini desteklemenin temel politika önceliği olarak belirlendiği bu dönemde bizlerin görev ve sorumluluğu da artmıştır.
Makina İmalatçıları Birliği, makine ve aksamları imalatı sektöründe kendi geliştirdikleri teknolojilere dayalı yerli üretim yapan seçkin firmaların örgütlendiği ülkemizin en eski sektör kuruluşlarından birisidir.
Son dönemde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bürokrasisi ile geliştirdiğimiz diyalogdan sektör adına olumlu sonuçlar almaya başladığımızı görüyor ve bundan büyük memnuniyet duyuyoruz.
Bu olumlu gelişmeyi daha ileriye taşıyabileceğimizi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın patronajında ilgili Bakanlık ve Kuruluşların sektör üst kuruluşları ile birlikte katılacakları bir Yerli Makine Üretimi İzleme Komitesi oluşturulmasının yararlı olacağını düşünüyoruz. İzleme Komitesinin,
- Makine ile ilgili yatırım ve ihracat teşvik mevzuatı,
- Yerli makine kullanımın teşviki,
- Sektör firmalarının ihracat ve yatırım kredilerine ulaşımı,
- Kamu alımlarında yerli makine kullanımına öncelik tanınmasına ilişkin mevzuatın geliştirilmesi,
- Hamle programı kapsamında onaylanan projelerin uygulanmasının hızlandırılması,
gibi temel konularda çalışmaları koordine edebileceği ve hızlandırabileceğini değerlendiriyoruz.
Diğer bir önerimiz sektörün özellikle Avrupa’da yapacağı firma ve marka satın almalarına ilişkindir.
Ticaret savaşlarının gittikçe sertleştiği, içe kapanmaların yoğunlaştığı ve salgın sürecinin çarpan etkisi olarak gündeme geldiği bu dönemde tedarik zincirlerinin bölgeselleştirilme sürecine şahit olmaktayız.
Ve bu dönemde özellikle ana pazarlarımız olan Avrupa ülkelerine firma ve marka satın alma yoluyla daha fazla nüfuz edebiliriz.
Bu tür alımlara, imkanlar ölçüsünde ‘imtiyazlı kredi” (soft loan) olarak nitelendirilen uzun vadeli, ödemesiz dönemli, faiz sübvansiyonlu kaynak sağlanabileceğini düşünüyoruz.
Bu sayede ticari, stratejik ve finansal birçok avantaja kavuşan makine imalatçılarımız birer birer çıktıkları merdivenleri inşallah beşer beşer çıkabileceklerdir.
Sayın Cumhurbaşkanım,
Bizler için kritik bu iki maddeyi sunarak, yüksek desteklerinizi arz ediyor, bu sıkıntılı dönemde bizlere zaman ayırdığınız ve bizleri onurlandırdığınız için Zat-ı Alinize ve Sayın Bakanlarımıza sektörümüz adına bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum.