Sürtünme Kaynağı (Friction Welding) Nedir?

by Makina İmalatçıları Birliği

Sürtünme Kaynağı (Friction Welding) nedir? Sürtünme kaynağı hangi alanlarda kullanılır? Sürtünme kaynağının avantajları ve dezavantajları nelerdir?


Sürtünme kaynağı, bir katı hal kaynak yöntemi olarak bilinir. Diğer kaynak metotlarından farklı olarak, bir araya getirilmek istenen parçalar, mekanik dönme hareketi sonucu çıkan ısı enerjisi ve uygulanan basınç yardımıyla birleştirilmiş olur. Bu yöntemde malzeme ergitilmeden, sürtünme ısısıyla birlikte plastik deformasyona uğrayarak kaynatılır. Ergime olmadığı için malzemenin yapısında da herhangi bir değişiklik olmaz. Böylelikle malzemenin mekanik özellikleri kaynaklama işleminden sonra değişmemiş olur.

Sürtünme Kaynağının Temel Basamakları

İşlem esnasında ortaya ısı çıkabilmesi için parçalardan yalnız biri dönmekte veya her iki parça birbirine zıt yönlerde dönmektedir.

Sürtünme Kaynağı Yönteminin İşlem Basamakları
Sürtünme Kaynağı Yönteminin İşlem Basamakları

Yukarıdaki grafikte de görülebileceği üzere, birinci aşamada parçalardan biri hareketine başlar ve belirli bir hıza ulaştırılır. İkinci aşamada, belirli bir hıza ulaşan parça sabit duran parçaya değdirilir. Üçüncü aşamada, birbirine değdirilen parçalar sürtünmenin etkisiyle ısınmaya başlar. Dördüncü aşamada ise yeterli sıcaklığa ulan parçanın dönmesi durdurulur ve sabit duran parçalar basınç ile birbirine bastırılır. Uygulanan baskı ile birlikte, malzemeler ergime sıcaklığına ulaşmadan, uç kısımları hamur kıvamına gelerek, birleşirler. Böylelikle mekanik özellikleri korunmuş olur.

Sürtünme Kaynağı Yönteminin Avantaj ve Dezavantajları

Sürtünme kaynağının diğer kaynak metotlarına göre bazı avantaj ve dezavantajları vardır.

Avantajlar

Diğer kaynak yöntemlerine kıyasla daha az enerjiye gereksinim duyan bu yöntem enerji tasarrufu sağlar.

Özellikleri açısından birbirinden farklı malzemelerin kaynakları da bu yöntemle yapılabilmektedir.

Kaynak yüzeyi, uygulanan baskı ve soğutma sayesinde ince taneli mikro yapıya sahip olur. Ayrıca kaynak alanında meydana gelen malzeme yığılması az olduğu için kaynak sırasında oksitlenme engellenmiş olur.

Sürtünme kaynağında daha temiz bir yüzey sağlanır. Yüzeyde cüruf, çapak vb. pislik bulunmaz.

Dezavantajlar

Birbirlerine kaynak yapılacak malzemelerin yüzey alanları büyük olursa bu daha fazla enerji harcamaya sebep olabilir. Yüzey alanı büyük malzemelerin kaynatılması sırasında sürtünme kaynağı yöntemi enerji verimliliği sağlamayabilir.

Sürtünme kaynağının kullanım alanı daha çok dairesel şekilli malzemelerin kaynaklanması ile sınırlıdır.

Ayrıca, sürtünme kaynağı yöntemi makine gerektirdiği için, makinenin ilk alım maliyeti söz konusudur.

Kullanım Alanları

Sürtünme kaynağının kullanıldığı sektörler arasında otomotiv, makine imalat sanayi, havacılık ve takım uçları endüstrileri bulunmaktadır. Otomotivde aks, mil, boru ve şanzuman parçalarının kaynaklanmasında kullanılır. Makine imalat sanayisinde flanşlar, fittingler, boru ve mil gibi parçaların kaynaklanmasında da bu yöntem kullanılan yöntemlerden biridir.

Sürtünme Kaynağı (Friction Welding) ile İlgili İlave Kaynaklar

Benzer İçerikler

Bu websitesi, kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için yalnızca zorunlu çerezleri kullanmaktadır. Anladım