1990 yılından beri tüm makine sektöründe yerli makine üreticilerinin çıkarlarını gözetmek ve yerli makine üretimini desteklemek amacıyla faaliyetlerini sürdüren birliğimiz, sektörün gelişimine öncülük eden organizasyonlara katkısı sürüyor.

TÜYAP tarafından, Makina İmalatçıları Birliği’nin destekleri ile düzenlenen ve makine sektörünün Anadolu’daki en büyük buluşması olan MAKTEK Konya Fuarı başladı.

Fuarın açılışında konuşan MİB Başkanı S. Emre Gencer, dünyadaki zorluklara rağmen makine imalat sektörünün yılın ilk 8 ayındaki büyüme ivmesine dikkat çekerken, sektörün beklentilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yönetim Kurulu Başkanımız S. Emre Gencer’in Konuşmasından Notlar

Birliğimizin Yönetim Kurulu Başkanı S. Emre Gencer, sektörümüzün dış pazar zorluklarına, tedarik sorunlarına ve doğal felaketlere rağmen ihracata dayalı büyümesini sürdürdüğünü belirtti. Ancak, Gencer, bu ivmenin AB pazarında görülen ekonomik yavaşlama nedeniyle sürdürülebilirliğinin sorgulanabileceğini de ilave etti. Almanya’nın ekonomisinde daralma beklenirken, AB Bölgesi’nde yüksek faizler ve Ukrayna savaşının enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle büyüme beklentilerinin sürekli revize edildiğine dikkat çekti.

İsrail-Filistin Savaşı’nın enerji fiyatlarına olan hassasiyeti nedeniyle Avrupa bölgesinde ekonomik sorunları derinleştirmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Gencer, iç talebin yavaşlamasının da sektör için bir başka olumsuz faktör olduğunu vurguladı. Makine yatırımlarındaki büyüme eğiliminin azaldığını belirterek, düşük faiz politikası ve kolay kredi erişiminin makine yatırım harcamalarında artışa neden olduğunu, ancak yeni para politikasıyla kredi faizlerinin artmasının daralmaya yol açtığını ifade etti.

Yönetim Kurulu Başkanımız S. Emre Gencer, geleceğe umutlu baktıklarını ve finansal istikrarın sağlanmasıyla birlikte, gelecek yılın ortalarından itibaren güçlü bir şekilde büyümeye başlayacaklarına inandıklarını söyledi. Finansal istikrarın, sürdürülebilir sanayi büyümesi için vazgeçilmez bir koşul olduğunu vurguladı ve İSO’nun ‘Orta Vadeli Program’ının finansal istikrarı tesis edeceğine inandıklarını ifade etti. Ayrıca, yerli imalatçıların uygun koşullu kredilere erişimlerinin sağlanması gerektiğine ve KDV sorununun çözülmesinin önemli olduğuna değinen Gencer, makine ihracatının çeşitlendirilmesinin önemine vurgu yaparak Orta Doğu, Kuzey Afrika, Rusya ve Ukrayna gibi pazarlara odaklandıklarını belirtti.

Türk Eximbank Rekabetçi Kredi Paketleri Sunmalı

Emre Gencer, Türk Eximbank’ın rekabetçi kredi paketleri sunması gerektiğini ve yerli malı kullanımını özendiren düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, AB ile Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesinin önemli olduğunu ve AB ile uyumun ticarette sorunlara neden olabileceğini belirtti.

Son olarak, Gencer, sektörün rekabetçi bir şekilde dünya pazarlarında önde gelmek istediğini ve finansal desteklerin önemine dikkat çekti. Merkez Bankası’nın reeskont kredilerini artırması ve Türk Eximbank’ın daha rekabetçi kredi paketleri sunması gerektiği beklentisiyle konuşmasını sonlandırdı.

Benzer İçerikler

Bu websitesi, kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için yalnızca zorunlu çerezleri kullanmaktadır. Anladım