Selim Emre Gencer

“Mevcut Teşvik Sistemimizin Yeniden Düzenlenmesine İhtiyaç Var”

Başkanımız S. Emre Gencer Sektörümüzü İlgilendiren Konularda Açıklamalarda Bulundu

by Said Dağlı

Yönetim Kurulu Başkanımız S. Emre Gencer, sektörün ihracat pazarlarını çeşitlendirme noktasında önemli bir atılım içerisinde olduğunu belirterek, mevcut teşvik sisteminin “orta ve büyük ölçekli işletme” ağırlıklı bir yapıya dönüşümünü hızlandıracak bir anlayışla yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Gencer: “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken, sektörümüzün yüksek teknolojili ürün grubuna geçişi için gerekli dijital dönüşümün hızla yapılmasını zorunlu kılan yeni ve zorlu bir süreç var. Dijital dönüşümde, her şeyden önce Avrupa pazarında halen rekabet içerisinde olduğumuz eski Doğu Avrupa ülkelerinin gerisinde kalmamalıyız.  Gelişmiş ülkelerin tamamı devasa bütçelerle verimliliği, üretkenliği ve rekabetçiliği artırmak amacıyla imalat sanayinin tüm sektörlerinde dijitalleşmeyi teşvik ediyor. Bizim de ülke olarak imalat sanayinin dijital dönüşümünü, büyük kaynaklar tahsis ederek hızlandırmamız gerekiyor. Bununla beraber, imalat sanayimizin hızla dönüşümünü sağlamamız gereken ikinci temel alan da Yeşil Avrupa Mutabakatı düzenlemelerine uyumdur. Bu alandaki AB mevzuatı, Avrupa pazarının korunmasına yönelik ticaret politikası önlemleri olarak da değerlendirilmelidir. Bu alanda hızlı hareket etmemiz halinde, Gümrük Birliği Anlaşması ile entegre olduğumuz Avrupa pazarında üçüncü ülkelere karşı önemli avantaj sağlayacağımızı unutmamalıyız” dedi.

“Mevcut teşvik sistemimizin ‘orta ve büyük ölçekli işletme’ ağırlıklı bir yapıya dönüşümünü hızlandıracak bir anlayışla yeniden düzenlenmesine ihtiyaç var” diyen Gencer, “Yeni OVP’de, bu sorunun çözümünü hızlandıracak politika tedbirlerine yer verildiğini memnuniyetle gözlemliyoruz. Yenilenmesini beklediğimiz diğer bir mevzuat da ‘Yerli Malı’ kullanımının özendirilmesine ilişkin düzenlemedir. Bu yılın sonu itibariyle makine sektöründeki dış ticaret açığımızın 16 milyar dolar seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. Enerjiyi dışarda bırakırsak, en büyük ticaret açığını makine sektöründe veriyoruz. Bu açığın yaklaşık 11 milyar dolar tutarındaki bölümü, Çin kaynaklı makine ithalatından oluşmaktadır. Çin, uluslararası ticaret kurallarının arkasından dolaşarak ve çoğu zaman da ihlal ederek ülkemiz iç pazarını bozmaktadır. Bu durumu sürdürmemiz mümkün değildir. Klasik korunma önlemleriyle bu durumu değiştiremeyiz. Hemen harekete geçerek, Türkiye’de üretimi bulunan tüm makine ve teçhizatın Çin’den ithalatına yüksek oranlı İlave Gümrük Vergisi uygulanmalıdır. Bu konudaki talebimizi, MİB olarak Ticaret Bakanlığımıza geçtiğimiz dönemde ilettik. Bu çerçevede ilk aşamada, üyelerimizin taleplerine uygun olarak 12’li GTİP bazında 150 ürün için ilave Gümrük Vergisi getirilmesi talebinde bulunduk.  Talep listemizde yer alan makine ve teçhizatın, yıl sonunda yayımlanacak olan 2024 yılı İthalat Rejimi Kararı çalışmalarında dikkate alınmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin tamamını okumak için: https://metalmakina.com/mib-baskani-emre-gencer-mevcut-tesvik-sistemimizin-yeniden-duzenlenmesine-ihtiyac-var-Q8/

Benzer İçerikler

Bu websitesi, kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için yalnızca zorunlu çerezleri kullanmaktadır. Anladım